Viro on maailman keskus

Noin 2500 vuotta sitten Pohjois-Euroopan taivaan valaisi tulipallo.

Kyseessä ei ollut mikään pikku tähdenlento vaan todellinen räjähdys. Harvinainen luonnontapahtuma tunnetaan nykyään Kaalijärven katastrofina. Se jätti jälkeensä kraatterin, joka on Viron Saarenmaan tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Kraatteri ei ole kuitenkaan meteoriitin ainoa jälki. Mullistus jäi kollektiiviseen muistiin. Pohjolan ikivanhat kansantarut, mukaan lukien Kalevala ja Viron Kalevipoeg, sisältävät kutkuttavia viittauksia taivaan häikäisseeseen tulipalloon.

Nämä viitteet inspiroivat 1970-luvulla Viron entistä presidenttiä, Lennart Mereä. Ennen poliitikon uraansa Meri tuli tunnetuksi elokuvantekijänä, historioitsijana ja jopa tutkimusmatkailijana. Meren tunnetuin teos Hopeanvalkea – Matka menneeseen oppaina aurinko, fantasia ja folkore (1983) kaivautuu syvälle Viron myyttiseen historiaan, mukaan lukien Kaalijärven katastrofi.

Hopeanvalkea on yksi parhaista lukemistani kirjoista. Luin teoksen yli kaksi vuotta sitten, mutta ajattelen sitä vieläkin. Hopeanvalkea ei ole kevyttä kesälukemista, vaan raskaasti kehkeytyvä kaunokirjallinen historiateos. Lukija saa olla tarkkana arvioidessaan, mikä osa kirjasta on spekulointia ja mikä tieteellisesti varmennettua. Oma asiantuntemukseni ei moiseen riitä. Nostin kädet pystyyn jo alkumetreillä.

Mikä siellä välähti?

Katastrofin aikoihin etelässä oli jo hyvin organisoituja valtioita, Kreikka ja Rooman valtakunta. Opillinen sivistys oli vankkaa. Kun pohjoisella taivaalla välähti, ihmiset ihmettelivät. Oppineimmat yrittivät ymmärtää.

Kreikkalainen oppinut Pytheas suuntasi tunnetun tutkimusmatkansa pohjoiseen runsaat 2300 vuotta siten. Kukapa tietää – ehkä Pytheasta kaihersi pohjoisen välähdys. Se lienee tuohon aikaan ollut tuoreessa muistissa.

Pytheaksen tutkimusmatkaan on usein liitetty myyttinen Ultima Thule. Sillä tarkoitettiin äärimmäisessä pohjoisessa sijaitsevaa saarta tai aluetta. Lennart Meri esittää, että tämä saari olisi Saarenmaa. Sana thule olisi yhteydessä sanaan tuli. Tulinen saari. Pytheaan matkan todellinen määränpää, jumalallinen paikka.

Meri tekee muitakin päätelmiä vanhoista sanoista. Esimerkiksi sanalla Kaalijärvi ei ole tekemistä syötävän kaalin kanssa, vaan se olisi samaa kantaa kuin kalevipoeg tai kalevala. Merkitys olisi jotakuinkin sama kuin väkevä tai vahva. Sopii siis spekuloida, että Kaalin kraatterilla olisi hyvin perustavanlaatuinen rooli pohjoisen mytologiassa.

Tällaiset tarinat ehkä kantautuivat merenkävijöiden mukana Pytheaan korviin.

Jännittävä spekulaatio on myös meteoriitin väitetty rautapitoisuus. Rautakausi pohjoisessa alkoi noin 2500 vuotta sitten. Virossa asustelevat ihmiset saivat taivaanlahjana satumaisen omaisuuden. Ehkä se sysäsi liikkeelle koko Pohjolan rautakauden.

Yksi arkeologi kerran tokaisi minulle hyväntahtoisesti: "Hieno teos, hyvää fantasiaa!"


Arabien Pohjola

Vähemmälle huomiolle on jäänyt Hopeanvalkean toinen argumentti.

Antiikin jälkeen Eurooppa taantui, jolloin läntisen Euraasian valta- ja sivistyskeskukset painottuivat itäisempiin arabivaltakuntiin. Itämereltä oli tuolloin Suomenlahden, Nevajoen, Laatokan ja Volgan kautta vilkasliikenteiset vesitiet Kaspianmerelle ja Mustallemerelle saakka.

Pohjoinen Eurooppa ei siis ollut keskiajalla läntisen Euroopan vaikutuspiirissä. Alue oli arabien periferiaa. Lennart Meren mukaan länsieurooppalaiset saapuivat Itämerelle huonosta takaportista, myrskyisten meriteiden ja Tanskan salmien kautta. Todelliset valtaväylät olivat idässä.

Myöhemmin Länsi-Eurooppa kuitenkin nousi. Itäinen valtaväylä sai vastinparikseen läntisen. Jos Lennart Mereä on uskominen, solmukohtana oli Itämeri, erityisesti itäisen ja läntisen kulttuurin kohtauspaikka, Viro.

Mielestäni on mielenkiintoista tarkastella Hopeanvalkeaa ei vain historiallis-kaunokirjallisena mestariteoksena, vaan myös ovelana isänmaallisena manifestina, Viron historian romantisointina.

Lennart Meri eli Neuvostoliitossa. Sensuuri oli kovaa. Hopeanvalkeassa Meri kuitenkin onnistuu nostamaan Viron maailmanhistorialliseksi keskipisteeksi. Aluksi se on antiikin myyttinen Ultima Thule, ehkä jumalten asuinsija. Sitten se on itää ja länttä yhdistävän hopeanvalkean vesitien yhtymäkohta – ehkä paikka, jossa Euroopan keskiaika tuli päätökseensä.

Siinäpä poliitikko, jolla on visioita!

Kommentit