Titanic upposi Turussakin

Viisi vuotta sitten poimin isoäitini kirjahyllystä ikivanhan paperikantisen kirjasen. Kyseessä oli W. M. Thayerin kirjoittama Abraham Lincolnin elämäkerta, julkaistu suomeksi vuonna 1902. 

Kirjan sisäkanteen oli kauniilla käsialalla kirjoitettu isoäitini isän nimi ”F. Nurmi” ja päivämäärä, 20. toukokuuta 1912. Riemastuttavaa oli, että 354-sivuisen kirjasen sivut oli leikattu auki vain sivulle 34 sivulle asti. Lincolnin elämäkerta oli pyörinyt sukumme kirjahyllyissä yli sata vuotta – eikä kukaan ollut sitä lukenut.

Kolme sukupolvea myöhemmin lukukokemus oli kiehtova. Teos piirtää kliseistä kuvaa Amerikasta maana, jossa ahkeralla työnteolla kuka tahansa pärjää. Ajattelen mielelläni, että juuri tämä teos sai jonkun suomalaisnuoren innostumaan Amerikan-siirtolaisuudesta. Isoäitini isän Frans Nurmen onni löytyi kuitenkin lähempää. Hän teki uransa suutarimestarina Turussa.

Vain kuukautta ennen kuin Frans Nurmi oli signeerannut kirjansa, olivat sanomalehdet ympäri maailmaa hehkuttaneet suurta uutista.

”Kauhea merionnettomuus Atlantin valtamerellä. Maailman suurin ja komein matkustajahöyrylaiva waipunut meren syvyyteen. Noin 1,550 ihmistä, niiden joukossa 50 suomalaista, hukkunut”, kirjoitti kansanomainen Turun Lehti 18. huhtikuuta 1912.

Nyt syyskuun 11. päivän iskujen 20-vuotispäivän aattona on mielenkiintoista pohtia, millaisia vaikutuksia entisajan suuret uutiset ihmisiin tekivät.

Luin taannoin 1930-luvulta peräisin olevia, radion vaikuttavuutta käsitteleviä tutkimuksia tieteenalani arvostetuista lehdistä. Oli hupaisaa huomata, että jos sanan ”radio” olisi korvannut sanalla ”social media”, moni artikkeleista olisi voinut olla julkaistu tänä päivänä. Käsitteistö ja vaikutukset eivät ole muuttuneet. Vain toimintaympäristö on.

Millainen vaikutus Titanic-uutisoinnilla oli esi-isääni Fransiin? Sitä on mahdoton sanoa. On kuitenkin hauska spekuloida, että Amerikkaan matkustaneet suomalaiset olivat hänen mielessään 20. toukokuuta 1912, kun hän osti Abraham Lincolnin elämäkerran.

Miksihän kirja löysi lukijansa vasta vuonna 2016?

Kommentit